Pelet Nedir?
Ağaç kabuğu, ekin sapları, odun yongaları ve talaş gibi atık maddelerin neminin alınarak kurutulması, ardından öğütülmesi ve son olarak yüksek basınç altında sıkıştırılması sonucunda elde edilen pelet, en doğal yakıtlardan biridir. Diğer yakıtlara göre ekolojik, hesaplı ve modern bir çözümdür. %99 yanma özelliği ve %1 kül oranıyla karbon salınımı en düşük biyokütle yakıttır.
Peletin Avantajları
- Sürdürülebilir ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır.
- Fosil yakıtların kullanımını azaltarak sıfır karbon hedefine ve fosil yakıt kaynaklı ithalatın azaltılmasına katkıda bulunur.
- %100 oranında yerli kaynaklardan üretilir.
- Atıkların ekonomik değere dönüştürülmesini sağlar.
- Nemi alınıp sıkıştırıldığından maksimum enerji yoğunluğuna sahiptir. Örneğin, 3,5 ton odun yerine 1 ton pelet tüm ısınma gereksinimlerini en iyi şekilde karşılar.
- Ozon dostudur. Katı yakıtlı sistemler içerisinde en temiz yanma sistemine sahiptir.
- Zehirlenme tehlikesi yoktur. Kazan dairesinde tozlanma veya duman sorunu yaşanmaz. Elektrikler kesildiğinde kazan dairesine müdahale edilmesine gerek yoktur.
- Düşük kül oranından dolayı yüksek verim sağlar ve işletme maliyetlerini azaltır.
- Birçok yakıt alternatifine göre ekonomiktir.
- Standart üretilmesi, formu ve paketlemesi sayesinde lojistik avantajlar sunar.
- Tüm bunların sonucunda hem doğaya hem insana hem de ülke ekonomisine fayda sağlar.
Peletin Kullanım Alanları
Pelet; evler, fabrikalar, iş yerleri gibi, yaşamın pek çok alanında ısınma amaçlı kullanılır. Ayrıca, elektrik enerjisi üretimi gibi sanayi amaçlı olarak da yaygın kullanıma sahiptir.